Nieuwbouw startersappartementen Elzenbos Brummen

In de nieuwbouwwijk Elzenbos in Brummen heeft Lunet Architecten 16 koopappartementen ontworpen die centraal komen te liggen in een wijk met grondgebonden gezinswoningen. Lunet Architecten heeft gekozen voor een serene uitstraling in baksteenarchitectuur die subtiel aansluit op de metselwerk architectuur van de omliggende woningen en dorpse omgeving. Het gebouw heeft bijzondere metselwerkdetails en riante, verticale gevelopeningen en net zoals de omliggende woningen, een schuine kap. Door het gebouw te ontwerpen als een cluster van vier rijtjeswoningen, zijn de individuele appartementen niet meteen afleesbaar aan de gevel, waardoor er samenhang blijft met de omliggende grondgebonden woningen. De appartementen op de begane grond hebben een tuin en de appartementen op de eerste verdieping een balkon, gericht op zowel het oosten als het westen.

De twee bouwvolumen liggen rug aan rug met daartussenin een brede buitengalerij met vides, zodat er op de begane grond ook daglicht valt. In deze galerijzone komen alle voordeuren van de appartementen uit, waardoor dit bij uitstek een interessante plek is voor ontmoeting en sociale interactie tussen de bewoners. De appartementen op de verdieping hebben toegang tot de zolder middels een vlizotrap vanuit de hal, op die manier is er een optie om een werkkamer/thuiswerkplek te creëren die middels dakramen veel daglicht krijgt. De appartementen hebben separate buitenbergingen en parkeerplaatsen op het maaiveld. Het gebouw ligt aan de oostzijde prominent aan één van de vele groene ‘woonvelden’ die in het plangebied zijn opgenomen.

Het oranje/bruine gemêleerde metselwerk in combinatie met de lichtgrijze kozijnen, balkons, dakgoten en dak leveren een bijzondere en ingetogen architectuur op. De appartementen op de kopgevels hebben nog een overhoekse oriëntatie. In de gevel zijn rollagen van staand metselwerk opgenomen, liggen sommige metselwerk vlakken wat verder terug gemetseld en maken we onder de ramen een bijzonder staand accent van uitkragend metselwerk. Een architectuur met maat en schaal die past in zijn landelijke en dorpse omgeving.

Architectuur Modern Baksteen
Architectuur Modern Baksteen
Architectuur Modern Baksteen
Architectuur Modern Baksteen
Architectuur Modern Baksteen
Architectuur Modern Baksteen

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Ontwerp:
Aannemer:
Adviseurs:

 

Van Wanrooij Projectontwikkeling b.v.
2022
Van Wanrooij Bouwbedrijf
Bekendam Adviesbureau

Projectgegevens

Opdrachtgever: Van Wanrooij Projectontwikkeling b.v.
Ontwerp: 2022
Aannemer: Van Wanrooij Bouwbedrijf
Adviseurs: Bekendam Adviesbureau